CE ESTE NEVRALGIA DE TRIGEMEN?

Nevralgia de trigemen este una din cele mai dureroase afecțiuni neurologice, fiind descrisă de obicei ca o durere bruscă, ascuțită, severă, ca un „fulger”, similară unui „șoc electric”. Astfel de crize paroxistice de durere de scurtă durată apar de mai multe ori pe parcursul unei zile, afectând calitatea vieții pacientului. Intensitatea durerii este maximă la debut. Între crize, pacientul este asimptomatic.

Această afecțiune este aproape întotdeauna unilaterală (pe o jumătate de față) și implică una sau mai multe diviziuni de distribuție a nervului trigemen (zone ce includ maxilarul, obrazul, nasul, dinții, buzele, mandibula, fruntea, ochii). Durerea variază de la câteva secunde până la câteva minute și afectează cel mai frecvent zona maxilară. Durerea poate fi atât de severă încât să se asocieze cu spasm facial, fiind descris „ticul dureros al feței”.

Majoritatea cazurilor apar după vârsta de 50 de ani, femeile fiind mai afectate decât bărbații. Pacienții cu hipertensiune arterială au o incidență ușor mai crescută comparativ cu populația generală.

Durerea poate apărea spontan dar poate fi și declanșată/exacerbată prin stimularea unor zone trigger: (nu toti pacienții au zone trigger, dar atunci când există, acestea sunt patognomonice pentru nevralgia trigeminală). Factorii trigger sunt reprezentați de:

 • spălat pe dinți/pe față
 • atingerea feței
 • bărbierit
 • mestecat
 • fumat
 • vorbit
 • expunere la aer rece

 CAUZE

Nervul trigemen are originea în trunchiul cerebral. Majoritatea cazurilor de nevralgie trigeminală sunt cauzate de compresiunea nervului trigemen de către o arteră sau o venă, la ieșirea nervului din trunchiul cerebral, existând astfel un conflict neurovascular. Această presiune directă (între un vas de sânge și nervul trigemen) determină atacurile dureroase.

Alte cauze care pot genera nevralgie trigeminală prin compresiunea nervului trigemen sunt: meningioame, neurinoame de acustic (schwanom vestibular),  malformații arterio-venoase. Scleroza multiplă este un factor de risc pentru nevralgia trigeminală, fiind raportată la aproximativ 2-4% din pacienții cu nevralgie de trigemen.

Diagnostic Imagistic: RMN cerebral de înaltă rezoluție (secvențe care să vizualizele cu acuratețe nervii cranieni – CISS/FIESTA-C)

TRATAMENT

 1. Medicamentos: prima linie de tratament; simptomele sunt controlate în primele etape ale bolii; există reacții adeverse ale tratamentului medicamentos (Carbamazepina, Oxcarbazepina, Gabapentina, Fenitoina, Baclofen, etc); tratamentul medicamentos își poate pierde eficacitatea în timp
 2. Chirurgical: pentru pacienții care sunt refractari la tratamentul medicamentos (decompresiune microvasculară; proceduri ablative; radiochirurgie stereotactică)

DECOMPRESIUNEA MICROVASCULARĂ (TRATAMENT CHIRURGICAL – OPERAȚIA JANNETTA)

 • reprezintă în prezent cea mai eficace procedură de tratament pentru înlăturarea durerii
 • rata de succes de peste 90% dintre cazuri
 • tehnică chirurgicală de elecție atunci când cauza nevralgiei este compresiunea nervului trigemen (incizia pielii în spatele urechii, craniectomie retrosigmoidiană, poziționare de Teflon între nervul trigemen și structura vasculară care îl comprimă, realizandu-se astfel decompresiunea microvasculară)
Contact

Pentru orice fel de informații sau stabilirea unei întâlniri vă rugăm să ne contactați.

0