Ce este hidrocefalia?

Hidrocefalia este o afectiune neurochirurgicala ce se caracterizeaza prin acumulare sub presiune a lichidului cefalorahidian (lichidul care in conditii fiziologice inconjoara creierul si maduva spinarii, fiind totodata intalnit si in interiorul creierului, in interiorul cavitatilor anatomice intracerebrale numite ventriculi cerebrali). Ea poate fi congenitala sau poate fi datorata mai multor cauze: infectii cerebrale (meningite, ventriculite), tumori cerebrale sau hemoragii cerebrale. Din aceasta cauza poate fi intalnita atat la copii, cat si la adulti sau la persoanele in varsta.

Care sunt principalele simptome?

Cefaleea (durerea de cap), adeseori pulsatila, localizata la nivel frontal si cu iradire oculara, insotita de varsaturi, de tulburari de vedere (vedere incetosata, vedere dubla) sunt simptomele ce indruma pacientul catre un consult de specialitate neurologic si catre efectuarea unui tomograf computerizat cerebral, ce confirma diagnosticul de hidrocefalie.

Care este tratamentul?

Tratamentul consta in montarea unui drenaj ventriculo-peritoneal ce permite indepartarea excesului de lichid intracerebral si directionarea lui printr-un sistem inchis de drenaj catre peritoneu, de unde se resoarbe in siguranta. O alternativa moderna la acest sistem de drenaj o reprezinta ventriculo-cisternostomia endoscopica, cu mentiunea ca aceasta tehnica poate fi utilizata cu success doar in anumite cazuri de hidrocefalie secundara.

Contact

Pentru orice fel de informații sau stabilirea unei întâlniri vă rugăm să ne contactați.