Ce este epilepsia rezistenta la tratamentul medicamentos?

Epilepsia intratabila intereseaza un procent de 30% din bolnavii epileptici, dar afecteaza in procent covarsitor copii si adultii tineri, epileptici, la care foarte rapid crizele nu mai pot fi controlate medicamentos. Epilepsia rezistenta la tratament medicamentos este definita ca imposibilitatea stoparii recurentelor crizelor epileptice in pofida tratamentului medicamentos instituit dupa doua tentative terapeutice cu medicatie antiepileptica, corect selectata si dozata adecvat, intr-o perioada de maxim 2 ani.

Aceasta categorie de bolnavi constituie o povara semnificativa pentru familie, majoritatea pacientilor fiind expusi la riscul pierderii locurilor de munca si al izolarii in societate, ca o consecinta a caracterului imposibil de anticipat al manifestarilor epilepsiei si al aspectului jenant la care este expus bolnavul prin manifestarea crizelor epileptice.

Care este tratamentul?

Protocolul terapeutic presupune o prima etapa de evaluare prechirurgicala care selecteza pacientii pentru interventia chirurgicala sau pentru procedura de stimulare vagala si confera, in baza explorarilor complementare, caracterul eligibil al bolnavilor pentru tratament chirurgical.

Neurochirurgul va aprecia in final care este abordul chirurgical potrivit bolnavului care trebuie ferit de producerea unor noi deficite motorii sau senzitive. Etapa chirurgicala necesita o atitudine multimodala si multifunctionala in care sunt integrate eforturile conjugate ale neurochirurgului, neuroanestezistului, dar si ale neurologului care a efectuat monitorizarea intraoperatorie a EEG-ului.

Monitorizarea intraoperatorie presupune electrocorticografia prin aplicarea de electrozi subdurali pe suprafata cortexului sau in profunzimea parenchimului cerebral si ghidarea rezectiei chirurgicale prin intermediul neuronavigatiei. Cazurile neeligibile pentru rezectia chirurgicala a focarului epileptic pot beneficia de procedura de stimulare cerebrala realizata extracranian prin implantarea unui stimulator al nervului vag.

Contact

Pentru orice fel de informații sau stabilirea unei întâlniri vă rugăm să ne contactați.