CE ESTE SPASMUL HEMIFACIAL?

Spasmul hemifacial este o tulburare neurologică caracterizată prin contracții involuntare bruște, repetitive, scurte sau persistente, ale mușchilor faciali pe o jumătate a feței, inițial la nivel ocular, ulterior extinzându-se la nivelul obrazului sau gurii. După cum sugerează și numele, simptomatologia se manifestă aproape întotdeauna unilateral (hemifacial). Apare mai frecvent la femei, în jurul vârstei de 40 de ani. Pacienții cu hipertensiune arterială sunt mai afectați (40% din cazuri). Spasmul hemifacial poate fi abordat medicamentos, prin injecții cu toxină botulinică sau chirurgical. Există 2 tipuri de spasm hemifacial: primar și secundar.

CAUZE

Nervul facial inervează mușchii ce sunt responsabili de expresia facială. Nervul facial are originea în trunchiul cerebral. Spasmul hemifacial primar este cauzat de iritația nervului facial de către o un vas de sânge la ieșirea nervului din trunchiul cerebral, existând astfel un conflict neurovascular. Această presiune directă (între un vas de sânge și nervul facial) determină mișcările spasmodice ale mușchilor faciali pe o jumătate de față.

Spasmul hemifacial secundar poate fi cauzat de: tumori, malformații vasculare, leziuni de trunchi cerebral (leziuni demielinizante, traumă, ischemie), infecții mastoidiene sau otice, tumori de galndă parotidă, paralizie Bell.

Diagnostic Imagistic: RMN cerebral de înaltă rezoluție + angio-RMN (secvențe care să vizualizele cu acuratețe nervii cranieni –CISS/FIESTA-C); Electromiografie (poate face diagnostic diferențial în primele faze ale bolii)

TRATAMENT

  1. Injectarea cu toxină botulinică – de primă intenție (după excluderea cauzelor secundare de spasm hemifacial)
  • Efect temporar – repetarea injectării la interval de 3 – 6 luni
  • Reacții adverse posibile: ușoară pareză facială, diplopie, ptoză
  1. Medicamentos: medicamente (Carbamazepină, Gabapentina, Clonazepan, anticolinergice, Baclofen, Haloperidol); eficacitate inconstantă; reacții adverse frecvente (sedare, oboseală)
  2. Chirurgical:
  • singura modalitate care poate oferi rezolvarea definitivă a simptomatologiei
  • preferată la cazurile severe de spasm hemifacial, la pacienții refractari la tratamentul cu toxină botulinică sau la cei care optează pentru tratamentul definitiv al spasmului hemifacial

DECOMPRESIUNEA MICROVASCULARĂ (TRATAMENT CHIRURGICAL)

  • reprezintă în prezent cea mai eficace procedură de tratament pentru înlăturarea spasmului hemifacial (rată de succes în aproximativ 90% din cazuri)
  • tehnică chirurgicală de elecție atunci când cauza spasmului hemifacial este compresiunea nervului facial (incizia pielii în spatele urechii, craniectomie retrosigmoidiană, poziționare de Teflon între nervul facial și structura vasculară care îl comprimă, realizandu-se astfel decompresiunea microvasculară)
  • la pacienții asimptomatici cel puțin 2 ani după operație, recurența simptomatologiei apare în mai puțin de 1% din cazuri
Contact

Pentru orice fel de informații sau stabilirea unei întâlniri vă rugăm să ne contactați.