Ce este hernia de disc cervicala si lombara?

Este cea mai frecventa afectiune neurochirurgicala. Patologia discala lombara si cervicala este considerate afectiunea “omului modern”, fiind datorata unui cumul de factori cum ar fi obezitatea, pozitia la birou si lipsa activitatii fizice. Hernia de disc cervicala si lombara apare datorita uzurii biologice a portiunii periferice a discului intervertebral ce se fisureaza si permite hernierea portiunii central in interiorul canalului vertebral sau al formenului intervertebral. In acel moment portiunea de disc herniata comprima radacina/radacinile nervoase sau, la nivel cervical, chiar maduva spinarii cu consecinte severe pentru pacient.

Care sunt principalele simptome?

Lombalgia (durerea de spate) care iradiaza la nivelul piciorului, insotita de parestezii (amorteli) pe picior si eventual de scaderea fortei musculare in piciorul afectat sunt principalele semne ale unei hernii de disc lombare. Cervicalgia (durerea de ceafa), cu senzatia de gat intepenit, cu iradierea durerii la nivelul bratului si al degetelor si eventual scaderea fortei musculare la nivelul bratului sunt semnele si simptomele ce tradeaza prezenta unei hernii de disc cervicale. Toate acestea sunt semne de alarma ce trebuie sa orienteze pacientul catre efectuarea unui investigatii prin Rezonanta Magnetica la nivelul coloanei lombare, respective cervicale, singura investigatie ce poate pune un diagnostic de certitudine

Care este tratamentul?

Desi in majoritatea cazurilor sunt prescrise medicamente antialgice si antiinflamatorii, trebuie stiut faptul ca pentru hernia de disc lombara si cervicala doar tratamentul chirurgical este tratamentul complet. Mai mult, abuzul de medicamente antiinflamatorii poate determina afectiuni digestive si renale severe. Tratamentul modern este tratamentul microchirurgical, ce consta in indepartarea completa a discului herniat printr-o interventie minim-invaziva, ce permite o recuperare postoperatorie completa si o reintegrare rapida a pacientului.

Contact

Pentru orice fel de informații sau stabilirea unei întâlniri vă rugăm să ne contactați.