Ce sunt tumorile cerebrale?

Tumorile cerebrale reprezinta o patologie neurochirurgicala foarte importanta, cu o frecventa in crestere in ultimile decenii si cu un impact major asupra starii de sanatate a populatiei. La nivelul creierului se intalnesc doua mari categorii de tumori: tumori cerebrale primare, cu origine la nivelul tesutului nervos cerebral si tumori cerebrale secundare sau metastaze, cu origine la nivelul unor tumori maligne localizate extracranian (cancer de san, cancer pulmonar, melanom, etc) care pe parcursul evolutiei disemineaza si la nivel cerebral.

In cadrul tumorilor cerebrale primare se pot intalni si tumori benigne (clasificate ca tumori gradul I de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii), cum ar fi marea majoritate a meningioamele sau astrocitoamele pilocitice, care pot fi vindecate in cazul in care este posibila rezectia lor completa. Din nefericire, acestea sunt in proportie de doar 20-30%, procentul de 70-80% apartinand tumorilor maligne cerebrale (tumori gradul III si IV), care sunt din ce in ce mai frecvente in ultimii ani atat in Romania cat si la nivel mondial.

Care sunt principalele simptome?

Principalele semne si simptome care trebuie sa ridice suspiciunea unei tumori cerebrale sunt: cefaleea (durerea de cap) persistenta, ce nu se amelioreaza la antialgicele uzuale, crizele convulsive, tulburarile de vedere, de echilibru, scaderea fortei musculare intr-un segment al corpului. In cazul prezentei unuia sau a mai multor simptome, pacientul trebuie sa fie consultat cat mai rapid de medicul de familie sau medicul neurolog si sa efectueze o investigatie neuroimagistica de tip Tomografie Computerizata cerebrala sau Rezonanta Magnetica cerebrala pentru elucidarea diagnosticului.

Pot fi tratate?

Exista doua atitudini chirurgicale: interventia chirurgicala de rezectie tumorala sau biopsia tumorala stereotactica ce permite stabilirea unui diagnostic de certitudine anatomo-patologic. Interventia chirurgicala de exereza, atunci cand este posibila in conditii de siguranta pentru pacient, este prima optiune terapeutica, intrucat permite indepartarea completa a formatiunii tumorale. Spre deosebire de rezectia chirurgicala standard, care este posibila atunci cand tumora este accesibila, bine delimitata si localizata superficial, la suprafata creierului, biopsia cerebrala stereotactica se impune atunci cand RMN-ul sau computer tomograf-ul cerebral indica o tumora profunda care a invadat mai multe arii cerebrale sau tumori multiple, localizate la nivelul mai multor lobi cerebrali.

Tumorile cu aceste localizari nu pot fi operate pe cale clasica (interventie neurochirurgicala “deschisa”) decat cu pretul unor deficite neurologice majore, invalidante pentru pacient, sau chiar cu riscuri vitale pentru acesta. In aceste situatii, biopsia cerebrala stereotactica, o manopera neurochirurgicala extrem de precisa (precizie submilimetrica) si sigura pentru pacient, poate stabili un diagnostic histopatologic exact. Mai mult, din probele tumorale recoltate prin aceasta procedura, se pot face numeroase teste imunohistochimice si genetice complexe, deosebit de utile in stabilirea cat mai exacta a acelor protocoale radio- si mai ales chimioterapeutice eficiente pentru pacient. Astfel tratamentul poate fi adaptat de la pacient la pacient in functie de diagnosticul molecular al tumorii cerebrale pe care o are, punandu-se bazele terapiei oncologice personalizate.

De ce sa expui pacientul riscurilor inutile, ca in cazul interventiei deschise care se poate solda cu deficite mari dupa operatie, cand putem opta pentru procedura minim invaziva a biopsiei cerebrale stereotactice? Diagnosticul fidel rezultat in urma acestei proceduri este punctul de la care se pleaca in abordarea cu succes a bolnavului oncologic cerebral. Apoi, in functie de decizia terapeutica, se trece la etapa propriu-zisa a tratamentului.

Contact

Pentru orice fel de informații sau stabilirea unei întâlniri vă rugăm să ne contactați.