Ce sunt malformatiile vasculare?

Malformatiile vasculare cerebrale sunt afectiuni congenitale ale vaselor cerebrale. Datorita friabilitatii crescute a malformatilor vasculare cerebrale precum si a modificarilor hemodinamice circulatorii pe care acestea le induc, ele au un risc major de sangerare intracerebrale ce se poate solda cu deficite neurologice severe si chiar deces. Exista mai multe tipuri de malformatii cerebrale: anevrismele cerebrale, cavernoame cerebrale, malformatiile arterio-venoase cerebrale, angioamele venoase.

Care sunt principalele simptome?

Cefaleea (durerea de cap) pulsatila, de mare intensitate, crizele convulsive, tulburarile de vedere, scaderea fortei musculare, pareze ale nervilor cranieni, tulburari de echilibru, sunt simptome ce indruma pacientul in cel mai scurt timp la medic. Investigatiile de electie sunt tomografia computerizata, secventa Angio, investigatia RMN, secventa Angio sau Angiografia cerebrala standard.

Care este tratamentul?

Toate tipurile de malformatii vasculare cerebrale au indicatie operatorie, cu exceptia angioamelor venoase. Scopul interventiei chirurgicale este de a clipa anevrismul, respectiv de a rezeca complet cavernomul sau malformatia arterio-venoasa cerebrala. In cazul anevrismelor dificil de abordat chirurgical sau al malformatiilor vasculare arterio-venoasa cerebrale complexe, o solutie o reprezinta procedurile de embolizare endovasculara.

Contact

Pentru orice fel de informații sau stabilirea unei întâlniri vă rugăm să ne contactați.