Exista doua atitudini chirurgicale: interventia chirurgicala de rezectie tumorala sau biopsia tumorala stereotactica ce permite stabilirea unui diagnostic de certitudine anatomo-patologic. Interventia chirurgicala de exereza, atunci cand este posibila in conditii de siguranta pentru pacient, este prima optiune terapeutica, intrucat permite indepartarea completa a formatiunii tumorale. Spre deosebire de rezectia chirurgicala standard, care este posibila atunci cand tumora este accesibila, bine delimitata si localizata superficial, la suprafata creierului, biopsia cerebrala stereotactica se impune atunci cand RMN-ul sau computer tomograf-ul cerebral indica o tumora profunda care a invadat mai multe arii cerebrale sau tumori multiple, localizate la nivelul mai multor lobi cerebrali.

Tumorile cu aceste localizari nu pot fi operate pe cale clasica (interventie neurochirurgicala „deschisa”) decat cu pretul unor deficite neurologice majore, invalidante pentru pacient, sau chiar cu riscuri vitale pentru acesta. In aceste situatii, biopsia cerebrala stereotactica, o manopera neurochirurgicala extrem de precisa (precizie submilimetrica) si sigura pentru pacient, poate stabili un diagnostic histopatologic exact. Mai mult, din probele tumorale recoltate prin aceasta procedura, se pot face numeroase teste imunohistochimice si genetice complexe, deosebit de utile in stabilirea cat mai exacta a acelor protocoale radio- si mai ales chimioterapeutice eficiente pentru pacient. Astfel tratamentul poate fi adaptat de la pacient la pacient in functie de diagnosticul molecular al tumorii cerebrale pe care o are, punandu-se bazele terapiei oncologice personalizate.

De ce sa expui pacientul riscurilor inutile, ca in cazul interventiei deschise care se poate solda cu deficite mari dupa operatie, cand putem opta pentru procedura minim invaziva a biopsiei cerebrale stereotactice? Diagnosticul fidel rezultat in urma acestei proceduri este punctul de la care se pleaca in abordarea cu succes a bolnavului oncologic cerebral. Apoi, in functie de decizia terapeutica, se trece la etapa propriu-zisa a tratamentului.

Articole recente

Lasă un comentariu

Contact

Pentru orice fel de informații sau stabilirea unei întâlniri vă rugăm să ne contactați.

0